
Activiteiten en installaties die opgenomen zijn in de indelingslijst van het VLAREM zijn onderworpen aan een vergunningsplicht. Hiervoor moet een omgevingsvergunning voor het luik ‘milieu’ worden aangevraagd bij de bevoegde overheid – dit is afhankelijk van de klasse van uw activiteit de gemeente of de provincie waar uw onderneming gevestigd is.
PreviCare begeleidt u tijdens het volledige aanvraagproces: van de opmaak van het aanvraagdossier tot de uiteindelijke besluitvorming. Daarnaast zorgen wij ervoor dat u volledig geïnformeerd bent over alle wettelijke verplichtingen die bij deze vergunningsprocedure komen kijken.
Onze werkwijze

U krijgt kort een aantal vragen van ons om de vraag en de activiteit in te schatten.

Er wordt een plaatsbezoek ingepland met onze expert om alles door te spreken en de vergunningsplichtige activiteiten en installaties te inventariseren. U krijgt ook een overzicht van aan te leveren documenten en informatie, om een adequate onderbouwing van het dossier te kunnen opstellen.

Onze expert stelt het aanvraagdossier op in het omgevingsloket. Na goedkeuring van het dossier, wordt het dossier door een vertegenwoordiging van uw onderneming ondertekend, en vervolgens door ons ingediend bij de vergunningverlenende overheid.

Wij begeleiden u over de gehele vergunningsprocedure, en coördineren indien nodig het contact met de adviesverlenende en vergunningverlenende instanties.
Veel gestelde vragen
Milieuvergunning, bouwvergunning of omgevingsvergunning?
In Vlaanderen zijn de milieuvergunning en bouwvergunning sinds 2018 samengevoegd in één geïntegreerde vergunning: de omgevingsvergunning.
De omgevingsvergunning bestaat uit twee luiken:
- een stedenbouwkundig luik, waarin alle bouwtechnische elementen worden aangevraagd. Denk hierbij aan het oprichten van een gebouw, het aanleggen van bijkomende verhardingen of het plaatsen van een aanbouw. Voor dit luik is vaak de aanstelling van een architect vereist.
- een milieutechnische luik, waarin de vergunningsplichtige activiteiten worden opgenomen. Dit kan onder meer gaan om lozingen, productieprocessen, emissies of de opslag van gevaarlijke stoffen.
Een omgevingsvergunning kan aangevraagd worden voor slechts één van beide luiken, afhankelijk van de situatie:
Enkel voor het stedenbouwkundig luik, als er geen vergunningsplichtige milieutechnische activiteiten zijn.
Of enkel voor het milieuluik, wanneer het bouwkundig aspect al vergund is en er geen wijzigingen plaatsvinden aan de bestaande infrastructuur.
De omgevingsvergunning wordt aangevraagd in het omgevingsloket van de Vlaamse Overheid.
Hoe weet ik in welke klasse mijn bedrijf werd ingedeeld?
De Vlaamse milieuwetgeving groepeert alle mogelijke bedrijfsactiviteiten in rubrieken volgens de VLAREM-indelingslijst (Bijlage 1 van Titel II van VLAREM II). Deze lijst bepaalt aan de hand van concrete criteria – zoals productiecapaciteit, opslagvolume of elektrisch vermogen – of een activiteit onder klasse 1, 2 of 3 valt.
Door jouw bedrijfsactiviteiten te vergelijken met de juiste rubrieken in de indelingslijst, kun je nagaan in welke milieuklasse jouw onderneming is ingedeeld. De klasse van de rubriek/ activiteit wordt vermeld in kolom 3 van desbetreffende lijst. Elke rubriek vermeldt ook of er een vergunningsplicht geldt en of bijvoorbeeld een milieucoördinator vereist is.
Wat is het verschil tussen klasse 1, 2 of 3?
Deze klasse-indeling bepaalt het soort vergunning dat nodig is en bij welke overheid de aanvraag moet worden ingediend:
Klasse 1: Ondernemingen met een aanzienlijke milieubelasting vallen onder klasse 1. Zij moeten een omgevingsvergunning aanvragen bij de provincie. In veel gevallen is ook de aanstelling van een erkende milieucoördinator verplicht.
Klasse 2: Bedrijven met een matige milieubelasting worden ingedeeld in klasse 2. Zij dienen hun omgevingsvergunning aan te vragen bij de gemeente waarin ze gevestigd zijn.
Klasse 3: Voor activiteiten met een beperkte milieubelasting volstaat een eenvoudige melding bij de gemeente. Een vergunning is in dit geval niet vereist.
Wanneer moet ik mijn omgevingsvergunning aanvragen?
U moet een omgevingsvergunning aanvragen:
- Wanneer u een activiteit of installatie installeert, uitbreidt of verandert, waardoor uw huidige vergunning niet meer volstaat of waardoor u toch vergunningsplichtig wordt wanneer u dit voordien niet was.
- Wanneer uw eventuele voorgaande (oude) milieuvergunning vervalt. Start tijdig (minimaal 1 jaar op voorhand) met de aanvraag van uw omgevingsvergunning.
- Bij stedenbouwkundige handelingen.
Wat is de duur van een omgevingsvergunning?
De vroegere milieuvergunning werd meestal voor 20 jaar verleend. De omgevingsvergunning wordt voor onbepaalde duur verleend. Het is echter aan de exploitant om te zorgen dat de vergunde toestand steeds overeenkomt met de werkelijkheid. Indien u uw activiteiten wenst uit te breiden, wijzigen, of nieuwe activiteit wil opstarten, moet u een regularisatie van uw omgevingsvergunning aanvragen.