
Onze milieucoördinator bij PreviCare is een erkend coördinator niveau A door de Vlaamse Minister van Omgeving, met ervaring in diverse sectoren.
Bij PreviCare kunt u rekenen op de verplichte wettelijke taken van een milieucoördinator, aangevuld met uitgebreide expertise die volledig is afgestemd op uw onderneming.
Onze werkwijze

We starten steeds met een conformiteitsscan, waarbij onze milieucoördinator nagaat aan welke wetgeving u dient te voldoen. Hierbij wordt bijvoorbeeld nagegaan of uw vergunning up to date is, of de nodige keuringen en metingen werden uitgevoerd en of de correcte aangiftes werden uitgevoerd. Dit gaat steeds gepaard met een rondgang. Hiervan ontvangt u een verslag met actiepunten.

Vervolgens worden er jaarlijks minimaal 4 plaatsbezoeken ingepland (1 bezoek per kwartaal). Er kunnen meerdere plaatsbezoeken worden ingepland indien nodig en indien afgestemd met de opdrachtgever. Tijdens deze bezoeken worden de openstaande actiepunten overlopen. Er vindt ook steeds een rondgang plaats, waarbij vaststellingen worden genoteerd en de nodige adviezen en voorstellen worden opgegeven. Deze worden ook jaarlijks gebundeld in het jaarverslag.

Bij incidenten ondersteunen we u in de communicatie naar de autoriteiten en stakeholders, en verzorgen we de coördinatie tussen deze verschillende actoren.

Benieuwd hoe jouw onderneming scoort op vlak van milieuwetgeving en impact op de omgeving?
Tijdens een gratis gesprek van 30 minuten brengen we in kaart wat al in orde is, waar nog werk aan is, welke invloed je bedrijf heeft op de omgeving en wat je hieraan kunt doen. Zo krijg je snel en vrijblijvend inzicht in je milieuprestaties, mogelijke verbeterpunten, en hoe wij jou hierin kunnen begeleiden.
Veel gestelde vragen:
Wat is het verschil tussen milieucoördinator A en B?
Een milieucoördinator is in Vlaanderen verplicht in bepaalde gevallen, afhankelijk van de milieucategorie (volgens VLAREM - Vlaamse regelement betreffende de milieuvergunning) en de milieurisico's van een bedrijf.
Sectoren met aanzienlijke milieurisico's hebben vaak een verplichting tot het aanstellen van een milieucoördinator A. Vaak zijn dit klasse 1-bedrijven (de hoogste klasse) volgens de VLAREM - indeling.
Een milieucoördinator B is verplicht in bedrijven met een matige milieu-impact. Deze zijn vaak ingedeeld als een klasse 2-bedrijf.
Beide spelen een cruciale rol in het milieubeleid van ondernemingen, maar de complexiteit van hun opdracht varieert naargelang de grootte en milieubelasting van het bedrijf.
Wanneer geen milieucoördinator verplicht is, kan het nuttig zijn om een milieucoördinator aan te stellen. Elke onderneming moet namelijk voldoen aan de vigerende milieuwetgeving. Een milieucoördinator kan u steeds voorzien van advies en een coherente aanpak.
Hoe bepaal ik of ik verplicht een milieucoördinator moet aanstellen?
In Bijlage 1 van Titel II van VLAREM vind je de indelingslijst van activiteiten en inrichtingen die hinder of risico’s kunnen veroorzaken voor mens en milieu. Deze worden ingedeeld in verschillende rubrieken.
De drempelwaarden in deze lijst verwijzen meestal naar de productiecapaciteit of het vermogen van de installatie. In de vijfde kolom van de indelingslijst staat vermeld of de aanstelling van een milieucoördinator (type A of B) verplicht is.
Wat zijn de verantwoordelijkheden van een milieucoördinator?
De milieucoördinator heeft een aantal wettelijke taken:
- Bijdragen tot de ontwikkeling, invoering, toepassing en evaluatie van milieuvriendelijke productiemethodes en producten.
- Waken over de naleving van de milieuwetgeving.
- (Laten) uitvoeren van de voorgeschreven emissie- en immissiemetingen en de resultaten registreren.
- Een afvalstoffenregister bijhouden en de meldingsplicht over deze afvalstoffen naleven.
- Intern en extern communiceren over mogelijke gevolgen van de activiteit van het bedrijf voor mens en milieu.
- Het management adviseren over milieugerelateerde investeringen.
- Jaarlijks een verslag opmaken over zijn/haar activiteiten en adviezen van het voorbije jaar.
Wanneer stel ik een externe milieucoördinator aan?
Je kan een milieucoördinator intern aanstellen, wanneer een medewerker de juiste competenties en attesten heeft verworven.
Indien u dergelijk personeel niet ter beschikking hebt, of wanneer u de onafhankelijke expertise wenst te garanderen, kan u deze taak steeds uit besteden aan een externe milieucoördinator. Een externe milieucoördinator is vaak praktisch en kostenefficiënt voor KMO’s of bedrijven waar milieuzorg geen voltijdse taak is. Deze externe milieucoördinator moet over een erkenning beschikken van de Vlaamse Overheid.