Een sterk welzijnsbeleid op de werkvloer is geen luxe, maar een wettelijke noodzaak én een strategisch voordeel. Werkgevers zijn verplicht maatregelen te nemen die de veiligheid en gezondheid van hun personeel waarborgen. Dat vraagt om een gestructureerde aanpak waarin preventie centraal staat.
Wat kan PreviCare voor jouw organisatie betekenen?

Niet elke organisatie heeft een interne preventieadviseur met de juiste vaardigheden of tijd om deze taak op zich te nemen. PreviCare kan u dan ook bijstaan in:
- Tijdelijke of langdurige ondersteuning van de preventieadviseur: Wij springen bij om jou organisatie te begeleiden en te adviseren op vlak van veiligheid en welzijn.
- Begeleiding in de opzet van een adequaat preventiebeleid en opmaak van risicoanalyses.
- Audit en advies op maat van uw organisatie: voldoet jouw beleid aan de nodige wetgeving en wordt jouw beleid gedragen binnen de organisatie? PreviCare voert diepgaande audits uit van jouw preventiebeleid. Wij bieden je daarnaast ook haalbare verbeteringen aan.
Waarom kiezen voor PreviCare in plaats van de EDPBW?
Wanneer het aankomt op veiligheid, welzijn en preventie, is een persoonlijke aanpak essentieel. Steeds vaker kiezen organisaties ervoor om samen te werken met een gespecialiseerd consultancybureau in plaats van een klassieke Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (EDPBW).

Persoonlijke aanpak met oprechte betrokkenheid:
Als kleiner bureau bouwen wij een duurzame relatie op met onze klanten. U heeft een vast aanspreekpunt dat uw organisatie door en door kent en advies geeft dat écht op uw situatie is afgestemd.
Snel en flexibel schakelen:
Wij begrijpen dat u soms snel moet kunnen handelen. Dankzij onze flexibele structuur kunnen wij kort op de bal spelen en snel inspelen op nieuwe vragen of veranderingen op de werkvloer.
Kritische en onafhankelijke blik:
Als adviesbureau hebben wij geen wettelijke vaste taken zoals een EDPBW deze heeft (zoals bijvoorbeeld gezondheidstoezicht). Onze adviezen zijn daarom onafhankelijk, en doordacht, zonder commerciële bijbedoelingen. Wij durven kritisch mee te denken over uw beleid en vertrekken niet vanuit vaste pakketten of standaardprocedures, maar vanuit uw noden.
Continuïteit en vertrouwen:
Geen wisselende preventieadviseurs of anonieme aanspreekpunten. U werkt samen met een vertrouwd gezicht dat meegroeit met uw organisatie.
Duidelijke tarieven en projectmatige aanpak:
U betaalt enkel voor wat u nodig heeft. Geen forfaitaire kosten op basis van het aantal personeelsleden, jaarlijkse basisbijdragen of standaarddiensten die u niet gebruikt. Transparantie en kostenefficiëntie staan bij ons centraal.

Benieuwd hoe jouw onderneming scoort op vlak van veiligheid?
Tijdens een gratis gesprek van 30 minuten brengen we in kaart wat al in orde is, waar nog werk aan is. Zo krijg je snel en vrijblijvend inzicht in je preventiebeleid, mogelijke verbeterpunten, en hoe wij jou hierin kunnen begeleiden.
Veel gestelde vragen:
Wat is een preventiebeleid?
Een preventiebeleid is het geheel van maatregelen en afspraken binnen een organisatie die gericht zijn op het voorkomen van risico’s voor de gezondheid en veiligheid van werknemers. Het doel is om een veilige, gezonde en werkbare omgeving te creëren en ongevallen, fysieke klachten en langdurige uitval te vermijden.
Wie is verantwoordelijk voor het opstellen van een preventiebeleid?
De werkgever is eindverantwoordelijke voor het opstellen en uitvoeren van een preventiebeleid. Dit is wettelijk vastgelegd in de Belgische Welzijnswet. De werkgever moet zorgen voor een beleid dat de veiligheid, gezondheid en het welzijn van de werknemers beschermt op alle niveaus van de organisatie.
Wat is de taak van de preventieadviseur in een preventiebeleid?
De preventieadviseur speelt een centrale rol in het waarborgen van veiligheid en gezondheid op de werkvloer. De preventieadviseur voert onder andere risicoanalyses uit, stelt maatregelen voor en informeert en adviseert de werkgever over regelgeving en best practices.
Wanneer heb ik een preventieadviseur nodig?
Het is verplicht minimaal één preventieadviseur aan te stellen vanaf er 1 werknemer in dienst is, al dan niet voltijds. De exacte invulling van de functie is afhankelijk van de grootte en de sector van de onderneming.
De werkgever is vanaf dan ook verplicht om zich aan te sluiten bij een Externe Dienst Preventie en Bescherming op het Werk (EDPBW).
- Bij ondernemingen met minder dan 20 werknemers mag de werkgever zelf de rol van preventieadviseur op zich nemen, op voorwaarde dat hij of zij voldoende basiskennis inzake preventie kan voorleggen. Indien deze kennis niet ter beschikking is in huis, mag de werkgever zich laten ondersteunen door een externe preventieadviseur.
- Bij ondernemingen met meer dan 20 werknemers moet een werknemer met een arbeidscontract de rol van preventieadviseur opnemen, hetzij als aanvullende taak naast zijn gewone functie, hetzij als voltijdse functie. Deze persoon moet wel de vereiste opleiding hebben gevolgd. Het minimaal vereiste opleidingsniveau (preventieadviseur niveau 1, 2 of basiskennis) is afhankelijk van de type risico's van de activiteiten. Aanvullende ondersteuning door externe experts kan ook hier een grote meerwaarde bieden.
Wat kan ik uitbesteden aan een externe preventieadviseur?
De wetgeving schrijft voor dat de interne preventieadviseur (of de interne dienst preventie in geval van een team van preventieadviseurs in de onderneming) bepaalde wettelijke taken steeds moet opnemen, zoals:
- Adviesverlening inzake arbeidshygiëne en sociale voorzieningen;
- Systematisch onderzoeken van de diverse arbeidsplaatsen;
- Documentbeheer van de preventiedocumenten;
- Opstellen van indienststellingsverslagen;
- Meewerken aan de risicoanalyses door informatie verschaffen aan de externe preventieadviseur om een risicoanalyse te kunnen opstellen;
- Secretariaatswerk voor het Comité Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW)
- Opstellen van maand- en jaarverslagen.
De overige taken die zijn opgenomen in de wetgeving mogen uitbesteed worden aan een externe preventieadviseur. Deze taken omvatten onder meer (niet limitatief):
- meewerken aan het opstellen en uitvoeren van risicoanalyses, veiligheidsprocedures en -instructies
- Advies inzake veiligheids-, welzijns- en preventievraagstukken;
- Onderzoek en adviesverlening inzake werkposten, werkmethodes en werkprocédé's;
- Onderzoek in geval van (ernstige) arbeidsongevallen en incidenten;
- Adviesverlening m.b.t. de veiligheid van arbeidsmiddelen en machines en ondersteuning bij indienststellingsverslagen.